Kes rogol libatkan remaja di Kelantan meningkat


BACHOK – Percintaan pasangan remaja bawah umur yang membawa kepada kes rogol di negeri ini meningkat enam peratus dalam tempoh tujuh bulan pertama tahun ini berbanding tempoh sama tahun lalu.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Shafien Mamat berkata, berdasarkan statistik, sebanyak 65 kes rogol bawah umur dilaporkan sepanjang tujuh bulan tahun ini manakala 54 kes pada tahun lalu.

Menurutnya, majoriti kes dilaporkan itu melibatkan remaja perempuan di bangku sekolah berusia 13 hingga 16 tahun atas dasar suka sama suka, saling mengenali sama ada berjiran, rakan sekolah atau kenalan berusia 16 hingga 31 tahun menerusi media sosial.

“Mereka berhubungan intim dengan secara sukarela, namun disebabkan mangsa dikategorikan sebagai bawah umur, pelaku tidak dapat lari daripada penguatkuasaan Seksyen 376 Kanun Keseksaan apabila aduan dilakukan oleh ibu bapa mangsa.

“Hasil siasatan sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan, kebanyakan hubungan intim berlaku di rumah, sama ada rumah mangsa atau rumah pelaku ketika ibu bapa mereka tiada di rumah atau tidur nyenyak pada waktu malam,” katanya ketika ditemui pemberita selepas mengadakan lawatan di Balai Polis Jelawat di sini hari ini.

- Kosmo 

LAZADA 11.11

LAZADA 12.12

50% Diskaun Bagi Barangan Pakaian

Nikmati potongan harga 50% bagi barangan pakaian dan nikmati potongan RM 15 percuma bagi pembelian pertama anda!