Pesakit asma selesai kuarantin maut ambulans terbabas


PEKAN – Seorang pesakit asma kronik yang baru selesai menjalani kuarantin kontak rapat Covid-19 maut selepas ambulans yang membawanya pulang dari hospital terbabas dan terbalik di Kilometer 21 Jalan Pekan-Batu Balik di sini semalam.

Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Pahang, Superintendan Kamarulzaman Jusoh berkata, kejadian kira-kira pukul 4.15 petang itu berlaku ketika mangsa, Husin Abd Hamid,74, bersama pemandu dan seorang jururawat dalam perjalanan dari Hospital Pekan ke Felda Chini Timur 1.

“Apabila sampai di tempat kejadian semasa melalui jalan berbatu kasar, van berkenaan hilang kawalan lalu terbalik dan terbabas ke longkang sebelah kiri jalan.

“Akibat kemalangan pemandu, jururawat dan pesakit dibawa mendapatkan rawatan di wad kecemasan Hospital Pekan sebelum pesakit disahkan meninggal dunia di hospital pada pukul 10.22 malam,” katanya di sini hari ini.

Menurutnya, bedah siasat akan dilakukan terhadap mangsa selepas ujian calitan Covid-19 diterima.

Tambahnya, pemandu ambulan yang mengalami sakit di bahagian dada dan jururawat yang mengalami sakit di belakang mendapatkan rawatan di Hospital Pekan.

Dalam pada itu katanya, kes disiasat mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 dan siasatan masih giat dilakukan.

Katanya berdasarkan laporan awal lokasi kejadian adalah kjalan berbatu yang sedang dinaik taraf dan semasa kejadian keadaan cuaca baik dan tidak hujan. 

– K! ONLINE

LAZADA 11.11

LAZADA 12.12

50% Diskaun Bagi Barangan Pakaian

Nikmati potongan harga 50% bagi barangan pakaian dan nikmati potongan RM 15 percuma bagi pembelian pertama anda!