About Me

15 tahun tidak bersetubuh dengan suami selepas alat sulit dibuang


LONDON – Seorang wanita mendedahkan bahawa dia sudah 15 tahun tidak menjalinkan hubungan intim dengan suaminya setelah alat sulitnya dibuang dalam satu pembedahan, lapor akhbar Daily Mail kelmarin.

Natasha Owens, 45, mengalami menopaus ketika berusia 13 tahun dan disahkan menghidap penyakit erosive lichen planus iaitu keadaan yang menyebabkan kemaluannya ditumbuhi ulser yang menyakitkan dan tidak boleh diubati.

Selepas beberapa rawatan dicuba gagal, Natasha menjalani pembedahan hysterectomy di Hospital Wanita Liverpool pada Disember 2017 kerana vaginanya dipenuhi darah yang tersumbat.

Namun, pada 2019, doktor berjaya mengeluarkan darah tersumbat itu dan wanita itu menjalani vasektomi penuh, menjadikan dia hanya memiliki vagina sebesar 2 sentimeter. 

Natasha berkata, biarpun tidak mampu menjalani hubungan seksual dengan suaminya, Damien, dia berkata perkahwinan yang dibina tetap utuh.

“Dia tahu keadaan saya bukanlah kerana saya tidak mahukan dia, tetapi saya tidak boleh. Saya sudah biasa hidup begini dan saya tidak akan membiarkan perkara itu menentukan siapa saya sebenarnya,” katanya. 

Natasha berkata bahawa semasa di usia remaja lagi, dia sedar sesuatu yang aneh pada dirinya apabila tubuhnya sering terasa panas dan berpeluh dan ternyata ia merupakan tanda-tanda menopaus awal.

“Saya tidak bercakap mengenainya, saya hanya meneruskan kehidupan seperti biasa,” katanya.

Wanita itu pernah menjalani kehidupan seksual seperti biasa, namun ia membuatkan dia berasa amat sakit dan kemaluannya berdarah.

“Saya kehilangan sebahagian besar vagina saya. Bahagian bawahnya masih bersambung namun ia terhakis dan melekat bersama.

“Kini, saya perlu menjalani pembedahan setiap 12 bulan bagi memastikan ia tidak melekat,” katanya.

- Kosmo 

LAZADA 11.11

LAZADA 11.11

50% Diskaun Bagi Barangan Pakaian

Nikmati potongan harga 50% bagi barangan pakaian dan nikmati potongan RM 15 percuma bagi pembelian pertama anda!