About Me

Lengkap 2 dos vaksin boleh rentas negeri, makan di kedai?

Putrajaya: Mereka yang sudah melengkapkan dua dos suntikan vaksin Covid-19 dijangka menerima berita baik tidak lama lagi.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, beliau akan mengumumkan kelonggaran prosedur operasi standard (SOP) khusus bagi mereka dalam beberapa hari lagi.

"Kita akan muktamadkan perkara ini dan saya akan umumkannya sebagai satu pakej penuh, termasuk dalam aspek sosial, sukan dan aktiviti makan di restoran. Perincian ini akan diumumkan tidak lama lagi," katanya dalam temu ramah khas dengan media di sini, hari ini.

Beliau berkata, antara kelonggaran yang diberikan termasuk SOP bagi pergerakan dalam negara, perjalanan rentas sempadan terutama membabitkan suami atau isteri yang tinggal berjauhan.

"Saya benar-benar berharap langkah ini akan memberikan sedikit ruang, keselesaan bagi orang ramai untuk meneruskan kehidupan dengan lebih baik," katanya.

Pada 17 Julai lalu, Perdana Menteri mengumumkan bahawa kelonggaran bagi individu yang melengkapkan dua dos suntikan vaksin Covid-19 akan diputuskan di mesyuarat Pelan Pemulihan Negara (PPN) dalam minggu ini.

Beliau dilaporkan berkata ia selaras dengan pembukaan lebih banyak sektor ekonomi apabila negeri beralih ke Fasa Dua PPN, terutama membabitkan kawasan Lembah Klang.

PPN dijadualkan untuk dibentangkan oleh Perdana Menteri dalam Sidang Khas Parlimen bermula Isnin ini.

Merujuk kepada persidangan Parlimen, Muhyiddin berkata, walaupun sesi itu akan dibuka untuk perbahasan, kerajaan tegas dengan keputusan untuk meneruskan PPN sehingga keadaan negara pulih.

- HMetro 

LAZADA 11.11

LAZADA 11.11

50% Diskaun Bagi Barangan Pakaian

Nikmati potongan harga 50% bagi barangan pakaian dan nikmati potongan RM 15 percuma bagi pembelian pertama anda!