Ibadat korban dibenarkan di Kelantan


KOTA BHARU: Kelantan membenarkan ibadat korban dengan mematuhi syarat oleh Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK).

Yang Dipertua MAIK, Tengku Tan Sri Mohamad Rizam Tengku Abdul Aziz, berkata penyembelihan haiwan korban hendaklah dilaksanakan di rumah sembelih ruminan Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) di Kota Bharu, Machang dan Pasir Mas.

Katanya, proses sembelihan juga dibenarkan di masjid bandar, jajahan dan mukim dengan kelulusan MAIK.

"Bilangan petugas bagi sembelihan seekor ruminan besar (lembu atau kerbau) tidak melebihi 10 orang, manakala ruminan kecil (kambing atau bebiri) tidak melebihi lima orang.

"Peserta ibadah korban tidak dibenarkan hadir dan mereka hanya perlu mewakilkan kepada penganjur bagi menyempurnakan akad dan wakalah.

"Selain itu, kanak-kanak 15 tahun ke bawah, petugas berusia 70 tahun ke atas, pesakit berisiko tinggi dan kronik seperti strok, darah tinggi, obesiti, kencing manis, sakit jantung dan lain-lain tidak dibenarkan hadir," katanya menerusi kenyataan, di sini hari ini.

Beliau yang juga Tengku Temenggong Kelantan berkata, individu dalam tempoh kuarantin COVID-19, yang mempunyai suhu badan 37.5 ke atas atau yang bergejala, tidak dibenarkan menyertai aktiviti dan perlu dirujuk kepada klinik kesihatan berdekatan.

Katanya, kebenaran itu berdasarkan hasil Mesyuarat Khas Mengenai Pelaksanaan Ibadat Korban dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan 3.0 (PKP 3.0) kelmarin yang dihadiri Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad, Kementerian Kesihatan, Bahagian Kerajaan Tempatan Pejabat Kerajaan Negeri, JPV dan Polis Diraja Malaysia.

"Agihan daging korban oleh petugas dilakukan secara langsung kepada peserta dengan jumlah kehadiran dan masa ditentukan penganjur tertakluk kepada keluasan kawasan.

"Aktiviti korban persendirian atau keluarga, lokasi Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) tidak dibenarkan. Majlis atau jamuan selepas ibadah korban tidak dibenarkan," katanya.

Beliau berkata, semua pihak mesti mematuhi garis panduan ibadat korban itu.

"Insya-Allah ini akan dapat mengurangkan risiko dan membendung penularan wabak COVID-19," katanya.

- Berita Harian 

LAZADA 11.11

LAZADA 12.12

50% Diskaun Bagi Barangan Pakaian

Nikmati potongan harga 50% bagi barangan pakaian dan nikmati potongan RM 15 percuma bagi pembelian pertama anda!