63 premis kilang, perniagaan, tapak binaan ditutup


KUALA LUMPUR: Sebanyak 63 premis kilang, perniagaan dan tapak pembinaan diarahkan tutup semalam, kerana gagal mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan kerajaan.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata arahan itu susulan pemeriksaan ke atas 1,915 kilang; 18, 278 premis perniagaan' 574 tapak pembinaan dan 192 asrama pekerja.

"Seperti yang diumumkan sebelum ini, kerajaan mempertingkatkan penguatkuasaan secara menyeluruh dari segi pemeriksaan ke atas kilang dan premis perniagaan kerana terlalu banyak pelanggaran arahan kerajaan dan SOP yang diwartakan.

"Semalam, pasukan Task Force Operasi Pematuhan melaksanakan 83,068 pemeriksaan dan 'snap check' COVID-19 di seluruh negara dengan jumlah kekuatan anggota seramai 19,661 orang," katanya.

Beliau berkata demikian dalam kenyataan berhubung perkembangan Pelan Pemulihan Negara (PPN) dan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) hari ini.

Mengulas mengenai operasi pematuhan, Ismail Sabri berkata, seramai 547 individu ditahan semalam kerana ingkar SOP.

Katanya, seramai 533 individu daripada jumlah itu dikenakan kompaun manakala 14 lagi direman.

"Kesalahan yang direkodkan adalah tiada penjarakan fizikal iaitu sebanyak 97 kesalahan, tidak mematuhi arahan kawalan pergerakan (82), gagal merekod butiran diri dan daftar masuk premis (67), tidak memakai pelitup muka (56), membawa penumpang berlebihan (44) dan lain-lain kesalahan (201).

"Mengenai kawalan sempadan negara pula, seramai 51 pendatang asing tanpa izin (PATI) ditahan dan tiga kenderaan darat dirampas semalam menerusi Operasi Benteng," katanya.

- Berita Harian 

LAZADA 11.11

LAZADA 12.12

50% Diskaun Bagi Barangan Pakaian

Nikmati potongan harga 50% bagi barangan pakaian dan nikmati potongan RM 15 percuma bagi pembelian pertama anda!