“Saya Lambakkan Duit Tu Dekat Arwah Mak”- Dato’ Jamal Abdillah Imbau Kisah Lama


Mungkin ramai generasi sekarang tidak tahu, Dato’ Jamal Abdillah mula dikenali dalam arena seni selepas bakatnya dipersembahkan keseluruh rakyat Malaysia menerusi penyertaannya dalam pertandingan nyanyian nombor satu negara, Bintang RTM tahun 1979.

Persembahan beliau dengan lagu hits Kumpulan Alleycats berjudul “Senandung Semalam” begitu memukau hingga kembali mempopularkan lagu tersebut.

Penyanyi bersuara emas dengan gelaran Raja Pop Malaysia ini telau mengimbau kembali kisah lama saat-saat dia mula berjinak-jinak dalam bidang nyanyian.

Terima kasih kepada DJ Nazz, kerana berjaya membongkar kisah silam Jamal dalam program bual bicaranya dalam Begitu Begini Dj Nazz di Youtube Gegar. 

Mendapat Tentangan Dari Bapa
Menurut Jamal, pada awalnya saat dia menyertai bintang RTM, dia telah mendapat tentangan dari bapanya, Haji Mohd Ali yang merupakan seorang Qari.

Walaubagaimanapun selepas melihat usahanya bersungguh-sungguh untuk bergelar juara, akhirnya bapanya terus memberi sokongan.

“Masa tu dia dah nampak banyak kali saya dah menang, dan dia bagi sokongan lah! Dia tak sangka saya sampai ke peringkat akhir, dengan usaha saya ni, dengan duit yang dia bagi, dia tak tahu masa tu saya wakil negeri Perak dan pergi ke peringkat utara.”- katanya kepada DJ Nazz

Jamal berkata, bapanya turut hadir semasa dia membuat persembahan di pentas final, sekaligus menyandang gelaran juara dengan membawa hadiah wang tunai berjumlah RM 5 Ribu.

“Dan kemudian saya masuk peringkat suku akhir, separuh akhir dan sampai final. Dan masa final tu dia datang menyaksikan persembahan saya”

“Dialah yang menjerit dulu saat keputusan diumumkan. Suara dia menjerit dalam auditorium tu, suara dia yang saya dengar. Maknanya dia boleh terima lah!”

“Saya Lambakkan Wang Tu Depan Mak”
Bila ditanya apa yang Jamal belanjakan dengan wang kemenangan tersebut, ini jawapannya;

“Rasanya sekarang ni dalam nilai RM50 ribu lah. Saya balik bawa trofi ke kampung saya di Teluk Intan, duit tu saya lambak dekat arwah mak saya. Saya lambak depan dia.

“Dia macam tak percayalah, bagi duit tu semua”

Jamal berkata, pada saat itu dia tidak berkira sangat mengenai wang kemenangan tersebut, yang penting dia sudah capai apa yang diimpikan.

- murai.my

LAZADA 11.11

LAZADA 12.12

50% Diskaun Bagi Barangan Pakaian

Nikmati potongan harga 50% bagi barangan pakaian dan nikmati potongan RM 15 percuma bagi pembelian pertama anda!