About Me

Maut dibedah doktor palsu


Lahore: Seorang wanita maut selepas bekas pengawal keselamatan di sebuah hospital menyamar sebagai doktor dan melakukan pembedahan ke atasnya.

Shameema Begum, 80, meninggal dunia Ahad lalu, dua minggu selepas Muhammad Waheed Butt cuba merawat luka pada bahagian belakang badannya di sebuah hospital awam.

"Kami tidak boleh memantau apa yang doktor dan semua orang di sini buat. Ini adalah hospital yang besar," kata seorang kakitangan pentadbiran Hospital Mayo, yang enggan dikenali.

Menurutnya, setakat ini pihaknya tidak dapat mengenalpasti jenis pembedahan yang dilakukan di dewan prosedur yang turut disertai pegawai teknikal berkelayakan.

Hospital awam di Pakistan, di mana pesakit perlu membayar sejumlah wang bagi mendapatkan rawatan, kebiasaannya kurang efisien dan huru-hara.

Keluarga Begum membayar Butt untuk pembedahan berkenaan, dan dua lagi kunjungan ke rumah bagi membersihkan luka.

Namun, pendarahan dan kesakitan semakin teruk menyebabkan keluarganya membawa Begum semula ke hospital dan mengetahui bahawa doktor berkenaan adalah seorang penyamar.

Mayatnya disimpan untuk autopsi bagi menentukan sama ada kematiannya disebabkan komplikasi daripada pembedahan berkenaan atau sebaliknya.

"Pengawal itu sudah didakwa dan dalam tahanan polis," kata jurucakap polis Lahore, Ali Safdar.

Katanya, sebelum ini, Butt pernah menyamar sebagai doktor dan membuat kunjungan ke rumah pesakit.

Kakitangan Hospital Mayo berkata, Butt dipecat dua tahun lalu kerana cuba memeras wang daripada pesakit.

Pada awal Mei, seorang lelaki ditangkap kerana berpakaian sebagai doktor di Hospital Umum Lahore dan memeras wang dari pesakit di wad pembedahan.

Pada tahun 2016, seorang wanita menyamar sebagai pakar bedah saraf melakukan pembedahan selama lapan bulan bersama doktor berkelayakan di Hospital Perkhidmatan Lahore, kemudahan kesihatan kedua terbesar di Pakistan.

- HMetro 

LAZADA 11.11

LAZADA 11.11

50% Diskaun Bagi Barangan Pakaian

Nikmati potongan harga 50% bagi barangan pakaian dan nikmati potongan RM 15 percuma bagi pembelian pertama anda!