Covid-19: Hilang dua ahli keluarga selang sehari


KUALA LUMPUR - Hati siapa yang tidak luluh apabila dua insan tersayang pergi buat selama-lamanya dalam masa selang sehari akibat jangkitan virus Covid-19.

Itulah saat getir yang terpaksa dilalui oleh Abdul Rahim Daim, 48, apabila adiknya, Abdul Malik Daim, 43, meninggal dunia pada 22 Mei lalu di Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC) Maeps, Serdang disusuli ibu tercinta, Patimah Babu, 75, keesokan hari di Hospital Sungai Buloh.

Lebih memeritkan, tujuh daripada sembilan ahli keluarga lain termasuk isteri dan tiga anaknya turut disahkan positif, selepas anak, adik dan ibunya mengadu demam dan batuk pada hari raya ketiga.

Ketika dihubungi Bernama, Abdul Rahim mengakui beliau tidak menyangka kegembiraan mereka sekeluarga menyambut Aidilfitri baru-baru ini menjadi kenangan terakhir sebelum wabak itu meragut nyawa dua insan yang tersayang.

“Bimbang melihat keadaan kesihatan anak, adik dan mak, saya tanpa berfikir panjang membawa mereka dan ahli keluarga lain melakukan ujian saringan Covid-19. Perkara yang ditakuti benar-benar terjadi apabila ibu dan beberapa ahli keluarga yang lain disahkan positif.

“Hanya saya dan anak perempuan negatif ketika itu, jadi saya kemudian meminta yang positif buat persiapan untuk pergi buat saringan di Pusat Penilaian Covid-19 (CAC) Stadium Melawati, Shah Alam keesokan hari tanpa menunggu ambulans datang ke rumah,” katanya ketika menceritakan detik-detik kehilangan tersebut.

Selepas menjalani penilaian CAC di Stadium Melawati, ibu beliau dibawa ke Hospital Sungai Buloh selepas pernafasannya kurang baik. Pada masa sama, ibunya mengalami komplikasi buah pinggang dan diabetes manakala adiknya pula dihantar ke PKRC MAEPS.

- SinarHarian

LAZADA 11.11

LAZADA 12.12

50% Diskaun Bagi Barangan Pakaian

Nikmati potongan harga 50% bagi barangan pakaian dan nikmati potongan RM 15 percuma bagi pembelian pertama anda!